De Eifel / Bad Bertrich informatie / Recreatie Bad Bertrich / Accommodatie Bad Bertrich / Eifel Nieuwsbrief / Eifel Agenda / Links Bad Bertrich

De Eifel


De Eifel is het oostelijke deel van van het middelgebergte Eifel-Ardennen. Het ligt ten noorden van de Moezel en ten westen van de Rijn. Het grootste deel ligt in Duitsland, een klein deel ligt in Belgie, in de Oostkantons. Het Duitse deel van Eifel ligt in de deelstaten Noord-Rijnland-Westfalen en Rijnland-Palts. Het hoogste punt is de Hohe Acht met 747 meter.

Algemene informatie Eifel

Het noordelijkste gedeelte noemt men het Ahrgebirge, dit gedeelte bevindt zich benoorden de Ahr in het district Ahrweiler; Bezuiden de Ahr bevindt zich de Hohe Eifel (of Hocheifel), waarvan de Hohe Acht (747 m) het hoogste punt is, en tevens het hoogste punt van het hele Eifelgebied; In het westen, tegen de Belgische grens zijn de heuvels bekend als Schneifel, een onderdeel van het bredere gebied van de Sneeuweifel met toppen die reiken tot 698 m

Het zuidelijke gedeelte van de Eifel is minder hoog. Het wordt doorsneden door verscheidene stromen die in noordzuidelijke richting stromen richting Moezel. De grootste van deze rivieren is de Kyll, de heuvels rond deze rivier zijn bekend als het Kyllwald; In het zuiden eindigt de Eifel in de Voreifel. In de Eifel ligt ook de Nurburgring, een bekend autocircuit voor ondere andere Formule 1-races. Sinds 2004 is een deel van het noorden van de Eifel het Nationaal Park Eifel geworden. Dit Nationale Park valt in zijn geheel binnen het Duits-Belgische natuurpark Hoge Venen-Eifel. Een ander deel van de Eifel valt binnen het natuurpark Zuid-Eifel.

Historie Eifel

In het Tertiair was er in de Eifel sterke vulkanische activiteit. Daar naar verwijst ook de naam Vulkaan-Eifel in het zuidoostelijke deel. De kraters die ontstaan zijn door explosies van vulkanische gassen hebben zich gevuld met grondwater en worden Maare genoemd. De laatste uitbarstingen vonden 10000 jaar geleden plaats. Onderzoek wees uit dat dit gebied nog steeds geologisch actief is, het gehele Eifelgebied stijgt 1 to 2 mm per jaar.

Plaatsen eifel

Duitse Eifel : Adenau, Andernach, Bad Munstereifel, Bad Neuenahr-Ahrweiler, Bitburg, Daun, Euskirchen, Gerolstein, Hillesheim, Kall, Kaisersesch, Wallendorf, Kyllburg, Manderscheid, Mayen, Mechernich, Monschau, Neuerburg, Prum, Schleiden, Schweich, Wittlich
Belgische Eifel : Sankt Vith, Bullingen, Amel, Burg-Reuland
Nabijgelegen grote steden : Aken, Bonn, Heerlen, Koblenz, Keulen, Luik, Luxemburg, Maastricht, Trier, Verviers

Landschapskenmerken Eifel

Kenmerkend voor de Eifel zijn de heuvels, bossen, vergezichten, beekjes, oude burchten en authentieke Duitse vakwerkhuisjes. Het zuiden van de Eifel is de vulkaaneifel, waar vroeger veel vulkanen actief waren. Deze oude vulkanen zijn in het landschap terug te zien bijvoorbeeld als kratermeren. (Maaren)

Vulkaaneifel

De Eifel is ontstaan ongeveer 400 miljoen jaren geleden. In die tijd was dit nog allemaal zee. Hierin bezonken klei en slib en dit samen vormde in de loop der tijden de leisteen en de zandsteen. Ongeveer 60 miljoen jaren geleden begonnen de eerste vulkanen hun gloeiende magma naar buiten te spuwen. De jongste vulkaan is de Mosenberg bij Manderscheid die ongeveer 10.000 jaar oud is. Hij is 517 mtr hoog en bezit het enige kratermeer dat in Duitsland te vinden is.

De Maaren die ontstaan zijn op plaatsen waar grote vulkanische gasontploffingen hebben plaatsgevonden. Zo'n gasontploffing sloeg een groot rond gat, maar liet geen magma ontsnappen. De grootste Maar is de Laacher See die rond 9500 jaar voor Christus is ontstaan door een enorme explosie die een asregen veroorzaakte die 150 km. verder nog neerdaalde. In Manderscheid vind je een museum over dit natuurfenomeen.

Links Eifel

Eifelweb.nl
Vulkaaneifel.nl
Eifel.startkabel.nl
Maarmuseum.deTerug naar Bad-Bertrich.nl